A megfelelő cél kitűzése

Első hallásra egyértelműnek tűnik, az elérni kívánt célunkat kitűztük, nincs más hátra, mint megvalósítani. Ha ilyen egyszerű a dolog, miért fordul elő velünk mégis, hogy nem sikerül elérni a kívánt változást?

Az egyik fontos buktató éppen a címben emlegetett cél, nem megfelelő megválasztása. A siker kulcsa tehát a megfelelő önismeret. Ha tudom, hogy mit szeretnék, miért szeretném, miért is lesz jó nekem a változás, sokkal nagyobb az esély a kielégítő befejezésre, mintha csak gondolkodás nélkül beleugranék például a legújabb divat diétába.

Gyakori tapasztalat a szakemberek között, hogy a fogyni vágyó kliensek egy-egy diétát követően sokkal nagyobb súlyt szednek föl, mint amennyit leadni szerettek volna. A hiba abban áll, hogy többnyire nem határozzuk meg, mit szeretnénk valójában elérni például a súlycsökkentéssel.

Bármi legyen is a vágyott cél, az első kérdés, hogy ki is akarja a változást? Én szeretnék lefogyni, vagy a férjem/feleségem véleménye, hogy így szerethetőbb leszek számára. Esetleg a médiából, a fogyasztói társadalomból felénk áradó nyomás miatt gondolom azt, hogy akkor leszek elfogadható tagja a környezetemnek, ha elég vékony vagyok?

Nem mindegy tehát, miért is szeretnék változni. Már csak azért sem, mert a változás fáj, a változás nehéz és gyakran ismeretlen utakra indít minket, ahol a végeredmény képlékeny. Mert mi történik, ha hiába adok le 30 kilót, a szexuális életem mégsem lesz jobb? Ilyenkor nagy valószínűséggel bekövetkezik a jojó effektus, és ha szerencsés vagyok, csak visszahízok az eredeti súlyomra. Ha nem,  akkor még többet szedek fel magamra. Egy fogyni vágyó kliensem terápiája során derítettük ki, mi is a gondja azzal, ha lefogy és újra csinos lesz. A férfiak ilyenkor megfordulnak utána, ő viszont nem tud mit kezdeni a helyzettel, nem tudja, hogyan reagáljon a szituációra.  Tovább görgetve a szálat, kiderült, hogy az édesanyja nem tanított neki biztonságot nyújtó védekezési módokat a kéretlen tetszés nyilvánításokkal szemben. Az édesapja útravalója így szólt: „ A férfiak mindig csak azt akarják…” Innentől már érthető, hogy védekezés híján és egy szélsőséges vélemény mentén, miért is érzi magát rosszul, ha csinos, és a kilók nem fedik el a testét jótékonyan az avatatlan szemek elől.

Láthatjuk, a megfelelő cél kitűzése segíthet önmagunk mélyebb megértésében. Azt javaslom, mielőtt belevágunk valaminek a megvalósításába, keressük meg a saját, belső motivációnkat. Képzeljük el konkrétan a változást és azt is, ez által, hogyan fog megváltozni az életünk.

Gyakran előfordul, hogy a kitűzött cél túlságosan nagy falat, és ezért már a kezdetekkor borítékolható a bukás. Ez történik olyankor, amikor a szilveszteri fogadalom a maraton teljesítése, de eddig még öt kilométert sem tudunk lefutni egyben. Minél közelebb áll a célunk a realitáshoz, annál nagyobb eséllyel tudjuk sikeresen véghezvinni. A siker újabb motivációt ad, ami után könnyebb tovább lépni, új erőre kapni.

Végül fontos az is, hogy a lehetőségeinket is felmérjük, és ezek mentén határozzuk meg az elérni kívánt célt. Hosszú évekbe tellett számomra, míg rájöttem, hogy habár az egyetem alatt képes voltam éjszakákon keresztül tanulni egy vizsgára, ez ma már munka, gyerek, háztartás mellett nem megy, mert egyszerűen elalszom. Mindez mégsem jelenti, hogy fel kellene adnom a céljaimat, azt viszont igen, hogy megpróbáljam megfelelőbben szervezni az életemet, és a munkát, tanulást olyan időszakra tervezni, amikor szellemileg még friss vagyok. Figyelembe kell vennünk így azt is, hogy mi fér bele az életünkbe, időnkbe a család és a munka mellett. Egy jól megválasztott erősségű edzést követően energikusabbak leszünk, talán a családnak is többet tudunk adni. A megfelelő intenzitású sportolást követően nyugodtabbak leszünk, a stresszelő gondolatokat a hátunk mögött hagyhatjuk így szeretteinkkel is kiegyensúlyozottabban tudunk minőségi időt tölteni.

Apróságnak tűnhet, mégis fontos tudatosítanunk, hogy milyen a napi rutinunk. Inkább hajnalban, este, esetleg délután vagyunk igazán formában? Botorság lenne egy reggel 6-kor kezdődő edzés vállalása, ha ebben az időben jellemzően használhatatlanok vagyunk, míg délután 2-kor energiától csattanunk ki. Figyeljünk az időzítésre is!

 

Végül sose feledkezzünk el a pihenésről, hiszen az edzés egyik kihagyhatatlan része, amikor szervezetünk felépít. Ennek híján csak apró lépésekre leszünk képesek, inkább csak kimerülünk, és idő előtt feladjuk nagyszabású terveinket.