Érdekességek

A megfelelő cél kitűzése

Első hallásra egyértelműnek tűnik, az elérni kívánt célunkat kitűztük, nincs más hátra, mint megvalósítani. Ha ilyen egyszerű a dolog, miért fordul elő velünk mégis, hogy nem sikerül elérni a kívánt változást?

Az egyik fontos buktató éppen a címben emlegetett cél, nem megfelelő megválasztása. A siker kulcsa tehát a megfelelő önismeret. Ha tudom, hogy mit szeretnék, miért szeretném, miért is lesz jó nekem a változás, sokkal nagyobb az esély a kielégítő befejezésre, mintha csak gondolkodás nélkül beleugranék például a legújabb divat diétába.

Stresszkezelés a mindennapokban

Amikor stresszről beszélünk, először magát a fogalmat érdemes értelmezni, hiszen lehet nem is beszélünk akkora problémáról, mint első pillantásra gondolnánk. A stressz önmagában egyfajta energia töltetet jelent, mely mobilizálja a szervezetünket, cselekvésre késztet. Selye János ennek mentén megkülönbözteti a jó – eustressz és a rossz – distressz állapotát. Az eustressz lényege, hogy olyan pozitív motivációnk van, mely kreatív cselekedetekre ösztönöz. Ez esetben a stressz mértéke nem haladja meg képességeinket, kezelni tudjuk, nem nő túl rajtunk.

Étel B-terv

Februárban induló csoportunkba várjuk mindazok jelentkezését, akik úgy érzik, problémájuk van súlyukkal, étkezési szokásaikkal.

-        Ha úgy érzed, az evés nálad túlmutat a mindennapi nehézségek keretein…

-        Ha a környezeted egyre gyakrabban tesz megjegyzéseket külsődre, táplálkozásodra…

-        ha már régóta problémád van a fogyással/hízással

-        Ha eleged van a jojo diétákból és társaikból…

Testedzésfüggőség II. (folyt.)

... Végül pedig, nem elhanyagolható kérdés, hogy miért is alakul ki a testedzésfüggőség. Feltételezhetjük, hogy az itt következő magyarázatok önmagukban nem kielégítőek, sokkal inkább több tényező együttes előfordulásáról beszélhetünk.

Testedzésfüggőség, amikor túl sok a sport

 

A jelenleg is zajló társadalmi változások magukkal hozták az értékek olyan változásait, miszerint a testkontroll, a szépség, a fiatalság és az egészség az egyik legfőbb ideál, így a probléma egyre nagyobb rétegeket érint.

Fitness termek, sport rendezvények új szemszögből

   Korábban a fitness termek világát leginkább hirdetésekből, látványos internetes felületekről ismerhettük meg. Szakmai igényű vizsgálatuk még nem került a tudományos élet látószögébe. Mielőtt azonban ebbe belevágnék, egy érdekes párhuzamra szeretnék rámutatni, mely a sport világát összekötheti más az addiktológia területéről ismert jelenséggel is.

Sport = egészség ?

   Jelen korunk egyik legégetőbb kérdése az egészségünk, és annak fenntartása. A 21. század életviteli trendjei megkövetelik a modern embertől, hogy az előtte álló feladatokban maximálisan, és tökéletesen teljesítsen. Ennek azonban ára van, az emberek élete egyre több stresszel telítődik. Mindehhez – közmegegyezés szerűen – egy igazán egészséges megküzdési mód a sport.